Електрохроматично фолио - Принцип на действие

В основата на електрохроматичното фолио за затъмняване на стъкла и автостъкла са така наречените полимерни течни кристали, които са обвити в полимерен гел – прозрачна електропроводима материя и два слоя изолационно покритие. Течните кристали в електрохроматичното фолио са хаотично разпръснати, което кара светлината да се пречупва и смарт фолиото придобива матирано състояние, което не спира притока на светлина, а само ограничава прозрачността.

След като към електрохроматичното фолио се подаде ток, течните кристали се подреждат, като пропускат правилно светлината и смарт фолиото става прозрачно. При подаване на различно напрежение, прозрачността на електрическото фолио може да бъде контролирана и Вие да изберете до каква степен да бъдат затъмнени стъклата в дома, офиса или автомобила Ви.

Електрохроматичното фолио за затъмняване на стъкла и тониране на автостъкла е с неограничен брой цикли на подаване и спиране на тока (прозрачност – матиране), не променя цвета си с времето, нито процента на матиране и прозрачност.

Електрохроматично фолио

Power ON – При подаване на електричество към смарт фолиото: полимерните течни кристали се подреждат и електрохроматичното фолио става прозрачно.

Power OFF – При спиране на електричеството към смарт фолиото: полимерните течни кристали преминават в хаотично състояние и фолиото става матирано.

Технически характеристики

Цвят: бял, сив, червен, зелен, син, жълт, черен
Дебелина: 0.54 мм
Температура на съхранение и работа: -10 – 45 С
Работно напрежение: 48-65V (AC50/60HZ)
Консумация: 5W/m2
Светлопропускливост при включено състояние: 78%-82%
Светлопропускливост при изключено състояние: 5%
Визуален ъгъл > 140 о
Скорост на превключване 0.02 сек.
Брой включвания/изключвания: > 8 000 000
Работни часове: > 50 000 часа
Максимален размер на фолиото: 1500х5000мм.

Често задавани въпроси

Вашата фирма предлага ли инсталация на електрохроматично фолио?

Ние сме дистрибутор за България на електрохроматично фолио за затъмняване на стъкла и предлагаме пълни комплекти за монтаж (фолио + необходимата електроника за управление), както и инструкции за правилно инсталиране и поддръжка. Когато клиентът или изпълнителят на проекта следва внимателно предоставените от нас указания за инсталиция на смарт фолиото, процесът протича не по-различно от инсталацията на обикновено фолио за стъкла, дори по лесно. Монтирането на електрическо фолио в дома или офиса Ви не е трудоемка или непосилна задача за всеки човек с основни технически познания.

Необходимо ли е електрохроматичното фолио да бъде инсталирано от електротехник или монтажник на фолио?

В случай, че не сте специалисти в сферата, съветваме ви да използвате услугите на специализирани фирми за монтаж на фолио, както и електротехник, който да свърже контролния модул на електрохроматичното фолио. Така ще избегнете възможните проблеми, с които може да се сблъскате по време на монтажа. Ние ви предоставяме готов за инсталиране комплект, с включени подробни указания и препоръки, спазването на които, водят до успешен монтаж от всеки специалист в сферата, както и до безотказна работа на продукта.

Може ли да инсталираме смарт фолиото само върху част от стъклото, например само горната или долна половина?

Да, можете да инсталирате само на горната или долната половина на дадено стъкло. Допълнително внимание единствено трябва да се обърне на това как точно ще бъде разположено окабеляването на електричекото фолио.

Може ли да се изреже електрическото фолио на място или имате нужда от точни размери при поръчка?

Електрохроматичното фолио се изрязва със специално лазерно оборудване до милиметър по поръчка на клиента, за да се гарантира максимална прецизност. Затова ви съветваме преди да направите поръчка, да измерите с точност стъклото на вратата, прозорецът или витрината, за които смарт фолиото е предназначено. Възможно е да се правят малки корекции по фолиото на място от фирмата-монтажник при необходимост, например отвори за панти, дръжки, облицовка и др.

Енергоспестяващо ли е електрохроматичното фолио за затъмняване на стъкла и автостъкла?

Да, PDLC смарт фолиото е категоризирано като зелен продукт, който консумира само около 5 вата на кв. метър.

Смарт фолиото блокира ли UV вредните лъчи?

Да. Едно от безспорните предимства при използване на електрохроматично фолио за стъкла е способността му да блокира над 98% от вредните UV лъчи както в енергизирано, така и в неенергизирано състояние.

Какви проблеми мога да срещна по време или след монтажа?

Ако монтажът е бил изпълнен прецизно от специалисти и са спазени всички точки от инструкцията, не би трябвало да се сбълскате със сериозни проблеми.

Ако монтажът не е бил изпълнен от специализирана фирма за поставяне на фолио за стъкла и професионалист електротехник, както и от специалист по стъклопоставяне, може да възникнат следните проблеми:

1. Спукване, счупване или друга физическа повреда по стъклото, върху което е поставено електрохроматичното фолио. Вследствие на което фолиото може да бъде повредено или да се наложи повторно залепване върху ново стъкло.
2. Късо съединение в електрическата верига, захранваща трансформатора или елемент от електрохроматичното фолио. В резултат на това може трайно и необратимо да се повреди фолиото или трансформатора. Признаци на късо съединение са произволно избледняване или помътняване на фолиото в различни форми и степен, поява на бледи ивици или различно по интензивност трептене на фолиото, както и невъзможност фолиото да функционира коректно и да става прозрачно, след подаване на електрически ток към него.
3. Поява на отчетливи бели петна или ивици след монтаж върху стъклата, без да се подава електрически ток. Това са признаци на оказан прекомерен натиск върху фолиото по време на монтажа. Вследствие на натиска, течните кристали във фолиото се разместват и се формират сектори с по-блед цвят, достигащи до прозрачност на фолиото.
4. Поява на кръгообразни бели петна с различни размери. Това са признаци на оказан силен натиск върху фолиото, използване на насочена струя с горещ въздух, агресивен почистващ препарат или друг физически фактор.

За да избегнете гореизброените проблеми, горещо препоръчваме да се обърнете към съответните специалисти за извършване на монтажа на фолиото!

Колко време ще отнеме производството и доставката на електрохроматичното фолио?

Това зависи от обема на Вашата поръчка. Ние даваме най-доброто от себе си, за да получите заявените елементи от електрохроматично фолио по ваши размери до адреса Ви в рамките на 20 работни дни.

Как да поръчам?

Изпратете ни запитване с конкретни размери на мейл office@electrochromic.net. Ние ще ви отговорим в рамките на 1 работен ден с актуална оферта. .

КОНТАКТИ


Email: office@electrochromic.net